top of page
LuthremBlog-background.jpg
Search

Pompa de căldură vs. centrala termică pe gaz. Care este alegerea potrivită?

Efectele pe care le resimțim din plin în ultimii ani și care se datorează în mare parte instabilității pieței energetice, dar îndeosebi schimbărilor climatice, impun o serie de măsuri pe care fiecare dintre noi trebuie să le luăm în viitorul apropiat și totodată cu toții la unison, pentru a diminua eventualele repercusiuni care ne pot afecta viața de zi cu zi.

Acțiunile noastre influențează în mod direct clima, iar prin emiterea în atmosferă a unor cantități enorme de gaze cu efect de seră, nu facem altceva decât să expunem pericolului mediul înconjurător și viitorul planetei Pământ.

Uniunea Europeană a inițiat în ultimii ani o serie de măsuri pentru a reduce masiv emisiile de gaze cu efect de seră și oferă sprijin financiar statelor membre pentru producția de energie din surse regenerabile și eficientizare energetică.

În consecință, explozia de soluții ecologice de încălzire apărute pe piață, ca alternativă la sistemele de încălzire tradițională, nu a întârziat să apară, astfel încât există tot mai mulți producători de sisteme ecologice concepute prin cele mai avansate tehnologii, care ne pot ajuta să decelerăm  încălzirea globală și efectele ei, dar mai ales să facem economii semnificative la facturile lunare de energie!

Printre soluțiile cele mai performante ale momentului amintim pompele de căldură care utilizează energia termică din mediul înconjurător, cum ar fi aerul, apa sau solul, pentru a produce căldură și care combinate cu un sistem fotovoltaic, pot reduce semnificativ consumul de energie.

Pentru că centralele pe gaz există de mulți ani pe piață și nu ne este necunoscut principiul de funcționare, explicăm în cele ce urmează, ce sunt pompele de căldură și cum funcționează ele, fiind vorba de o tehnologie mai nou apărută pe piață și relativ necunoscută publicului larg.


Ce sunt pompele de căldură și cum funcționează ele

Ce sunt pompele de căldură și cum funcționează ele?

Spre deosebire de centralele termice pe gaz, care funcționează pe bază de combustibili fosili, pompa de căldură operează prin transfer de energie termică dintr-un mediu în altul și poate funcționa în orice anotimp, în funcție de necesități. Pompa produce încălzire iarna și răcire vara, furnizând în același timp și apă caldă menajeră. Pompele de căldură sunt de mai multe tipuri, în funcție de mediul din care extrag căldura – acestea pot fi solul, aerul sau apa. Cel mai frecvent folosite sunt pompele de căldură care extrag căldura din aer.

Pompa de căldură aer-apă are în componență o unitate exterioară și funcționează în directă legătură cu temperatura de afară. În modul încălzire, pompa extrage căldura și umezeala din aerul exterior, iar compresorul încălzește agentul frigorific la o temperatură mai ridicată pentru a facilita transferul de căldură cu interiorul casei. În modul răcire pur și simplu pompa inversează procesul, însă are nevoie de ventiloconvectoare sau de răcire prin pardoseală. În plus, pentru a reduce semnificativ consumul de energie electrică, pompa de căldură se completează perfect cu sistemele fotovoltaice care îi oferă de la soare energia necesară.

Există numeroase branduri de pompe de căldură pe piață, de diferite capacități, monofazate și trifazate, în funcție de necesarul pe care trebuie să îl acopere. Recomandarea noastră sunt pompele de căldură  LuTHERM Airtech, care reprezintă opțiuni ideale  din punct de vedere al raportului calitate-preț și care se pretează pentru zonele cu climat mai rece, având o eficiență energetică de top A+++. Folosesc compresorul rotativ cu tehnologie de injecție îmbunătățită a vaporilor (EVI) și funcționează în mod stabil pe vreme rece. Agentul refrigerant R32 are un potențial scăzut de încălzire globală (GWP) și zero potențial de epuizare a stratului de ozon (ODP). Un factor principal al popularității din ce în ce mai mari a R32 este combinația de eficiență și impact redus asupra mediului. Aprinderea propriu-zisă a refrigerantului R32 este foarte dificilă, din cauza vitezei sale scăzute de ardere.

Pentru a alege pompa de căldură potrivită,  este important să luăm în considerare mai mulți factori. Primul  și cel mai important factor este mărimea și gradul de izolare al clădirii. O clădire bine izolată va necesita o pompă de căldură mai mică și va livra rezultate mai bune din punct de vedere al eficienței energetice. De asemenea, este important să ținem cont de climă și de nevoile de încălzire și răcire ale imobilului.

Pe site veți găsi toate modelele producătorului, cu descrieri ample și specificații tehnice pentru fiecare model în parte, iar pentru a face alegerea potrivită vă sfătuim să apelați la specialiști, care în funcție de aspectele tehnice, dimensiunile și caracteristicile clădirii, vor propune cea mai rentabilă variantă care să acopere în mod eficient nevoile imobilului.



pompă de căldură sau centrală termică pe gaz

Concluzie – pompă de căldură sau centrală termică pe gaz?

Chiar dacă scopul este același (încălzirea locuinței și producția de apă caldă menajeră), vorbim despre două sisteme cu principii de funcționare total diferite.

Vom face o paralelă între cele două variante, pentru a înțelege principiile care le diferențiază:

Pompa de căldură:

  • Utilizează energie regenerabilă, rezultând un consum scăzut de energie

  • Generează economii mai mari pe termen lung și recuperarea investiției 100%

  • Funcționează și pe funcția de răcire

  • Costuri de achiziție mai mari

  • Costuri de întreținere mici

  • Impact redus asupra mediului

Centrala pe gaz:

  • Utilizează combustibili fosili, reprezentând o sursă de energie limitată

  • Costuri de achiziție accesibile

  • Nu funcționează pe funcție de răcire

  • Costuri de întreținere moderate (revizii, mentenanță anuală, etc.)

  • Impact semnificativ asupra mediului (emit gaze și noxe în aerul înconjurător)

  • Instabilitatea prețurilor la combustibili (factori influențați de contexte geopolitice, crize economice, etc.)

 

Așadar, chiar dacă investiția inițială într-o pompă de căldură este semnificativ mai mare față de costurile cu o centrală termică, merită pe deplin efortul financiar pentru că permit recuperarea investiției 100%, generând economii mai mari pe termen lung și totodată protejând mediul și resursele într-o mai mare măsură ca orice alte sisteme tradiționale.


5 motive pentru care pompa de căldură este alegerea potrivită

Iată numai 5 motive pentru care pompa de căldură este alegerea potrivită în contextul actual:

1.    Eficiență energetică - PDC utilizează energia termică din mediul înconjurător, cum ar fi aerul sau apa, pentru a produce căldură

2.    Economie financiară - deoarece PDC utilizează energie termică din surse naturale, costurile de încălzire vor fi mai mici în comparație cu sistemele de încălzire centrală pe gaz

3.    Versatilitate - PDC au atât funcție de încălzire , cât și de răcire a locuinței și pot fi utilizate pentru a furniza apă caldă menajeră (3 în 1)

4.    Ecologic: utilizând surse de energie regenerabilă, cum ar fi aerul sau apa, acestea au un impact mai mic asupra mediului decât alte sisteme de încălzire care utilizează combustibili fosili

5.    Durabilitate – PDC au o durată de viață lungă, de aprox.  20- 25 ani, de cel puțin 3 ori mai mult ca o centrală pe gaz

 

În concluzie, pompele de căldură sunt mai mult decât un sistem de încălzire eficient din punct de vedere energetic – ele sunt cele mai performante opțiuni la ora actuală și reprezintă o modalitate de a face un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice, a crizei energetice și în special pentru protejarea mediului înconjurător. Alegând o pompă de căldură ca și sursă de încălzire, alegem un viitor mai verde și mai sustenabil pentru noi toți.

 

Investește azi pentru a economisi în viitor!

 
 
 

Comments


bottom of page